Nieuws

Scroll naar beneden voor inkijkje van onze avonturen en belevenissen. Dit is een selectie van alle blogs die ouders op besloten ouderportal Social Schools kunnen lezen. 

[groep 6] Gestart in de schooltuinen

Vandaag was het zover: ondanks dreigende wolken gingen we met groep 6 tijdens de kostbare droge momenten richting de schooltuinen om die tot leven te gaan brengen. Ter voorbereiding hadden de kinderen hun namenbordjes voor in hun eigen stukje grond gemaakt.

[groep 1/2] Afsluiting thema Boerderij!

Ouders konden overal kijken, ruiken, en proeven.

Tweede prijs in het jaarlijkste schoolkorfbal toernooi Haarlem!

Geweldig nieuws! Groep 4 heeft de tweede prijs gewonnen in het jaarlijkse korfbaltoernooi onder scholen in Haarlem!

[groep 1/2] Voorstelling in de klas

Vandaag hadden we een voorstelling van Vincent in de klas. Hij vertelde een spannend verhaal en maakte er muziek bij. Gelukkig liep het verhaal goed af.

Rots en Water training!

Wat wat het bijzonder om met groep 6 de principes van Rots en Water met elkaar te ontdekken...

[groep 4] De kat van Merel in de klas op bezoek

Om in te kunnen schatten of een kat geschikt is als toekomstig schooldier hadden we gisteren de kat van Merel op bezoek...

[groep 4] Allergie, wat is dat precies?

De moeder van Jet is huisarts en kwam speciaal naar groep 4 om te praten over allergieën. Ze legde uit dat allergieën ontstaan door een overreactie van ons immuunsysteem op huidschilfers van dieren, niet op hun haar.

Pasen: eitje tikje wedstrijd 2024

Vandaag vierden we een fijne en warme Paasviering. We begonnen de dag met een lekker breekbrood. Maar de echte opwinding begon daarna, toen de Eitje Tik klas- en vervolgens schoolkampioenschappen van start gingen.

[groep 1/2] Hoeveel kalfjes passen er in de buik van een koe?

Hoeveel kalfjes passen er in de buik van een koe? Hoe voelt de vacht van een schaap aan? Wat eten de dieren op de boerderij? We gingen op thema uitje naar de boerderij Zorgvliet om het uit te zoeken!

[groep 8] Thema bezoek aan Corrie ten Boom huis

Vorige week maandag zijn wij op bezoek geweest bij het Corrie ten Boomhuis. Ik wilde hier graag een blog over schrijven, maar een van de kinderen had bij haar taal opdracht het al zo mooi beschreven, dat ik haar verhaal hier neerzet...

[groep 6] Huis van Hilde

We gingen op pad met de trein naar het Huis van Hilde: een archeologiecentrum/museum. Wat een leerzaam uitje voor ons thema archeologie!

[groep 1/2] Melk van boontjes

Thema Dieren van de Boerderij: "De kippen op stok en de eieren vinden we iedere dag. Er moet een broedmachine komen vinden de kinderen..."

Ouderfeest 13 april!

Werkschuit Wild Night Out! Op zaterdag 13 april treffen wij elkaar niet op het schoolplein, maar bij Bobbi Bar-Dancing voor de tweede editie van het Ouderfeest!

Lentekriebels

Ook dit jaar neemt de Werkschuit deel aan de Week van de Lentekriebels

De Werkschuit Avondvierdaagse: 21 t/m 24 mei 2024!

Na het grote succes van vorig jaar, organiseert de Werkschuit opnieuw zelf haar Avond4daagse!

[groep 5] Techniek in/met de klas

Vandaag zijn we op bezoek bij het Haarlem College om aan de slag te gaan met techniek.

[groep 6] We wekken de geschiedenis tot leven!

We zijn van start met het thema: we worden archeologen!

[groep 1/2a] Wat stro, een ei en een kuiken in de klas?

Veel kinderen weten al goed hoe het werkt na een vakantie: 'juf, wat is het nieuwe thema?' Al op de eerste dag werd er druk gespeculeerd. Maandag lag er wat stro in de klas. De dag erna een ei en de dag daarna is er een kuiken uit het ei gekomen. Donderdag is het kuiken weggelopen uit het nest. Waarom?

[groep 6] Start schooltuinen

Zaaien, wieden, schoffelen en hopelijk: oogsten! Groep 6 gaat aan de slag met hun schooltuintjes

[groep 7] Ocean Expo - een terugblik

Wauw, wat een groot aantal bezoekers hadden we vrijdag bij onze Expo! Alle kinderen waren trots om al hun kennis van het afgelopen thema te kunnen tonen.

[groep 4] We zijn archeologen

Het thema is afgerond! Een resume van alles wat we hebben geleerd, lieten we zien in ons museum. En was deze ochtendopen voor bezoek. De jassen werden in de garderobe aangenomen. De gidsen hun naam opgesteld. De plattegrond werd gelezen en de rondleiding kon beginnen...

[groep 4] Een bezoek aan het archeologisch museum

Wat hebben we genoten van het bezoek aan het archeologisch museum! In verschillende opdrachten hebben de kinderen ervaren hoe het is om als archeoloog aan het werk te gaan. Ze hebben zelf grondmonsters geanalyseerd, oude artefacten bestudeerd en zelfs een mini-opgraving uitgevoerd onder begeleiding van deskundige museumgidsen.

[groep 5] Inzamelingsactie voor de Speelgoedbank

Onlangs staken onze kinderen van groep 5 de handen de flink uit de mouwen! Ze maakten zélf speelgoed, verkochten dit en doneerden het geld aan de Speelgoedbank in Haarlem.

[groep 4] Wat je vindt mag je houden, of toch niet?

Ter voorbereiding op het nieuwe thema, vroegen we de kinderen iets mee te nemen wat ze in de kerstvakantie op of in de grond vonden. En zo hebben we al een bonte verzameling van stenen, boomschors, takjes, munten, veertjes en een vleugel van een vlinder.

Zingend de Kerstvakantie in!

Op het prachtig verlichte schoolplein, op deze kortste dag van het jaar, genoten ouders en kinderen van een indrukwekkend optreden van de leerkrachten en medewerkers van De Werkschuit. Wat was er een verbinding met elkaar te voelen! Na het optreden werd het totaalbedrag bekend gemaakt wat er voor Stichting Speelgoedbank Haarlem is opgehaald...

Kerstdiner in alle klassen

✨Er werd vanavond gegeten, gelachen, gezongen, gedanst en GENOTEN 🫶 Vanavond hadden alle klassen hun Kerstdiner 🎄De kinderen hadden dit zelf voorbereid 🧑‍🍳 Op hetzelfde moment hadden de ouders/verzorgers een borrel in de gymzaal 🥂 Fijne feestdagen, geniet (alvast) van de vakantie en een mooi 2️⃣0️⃣2️⃣4️⃣

[groep 6] Spelletjescafe met onze eigen bedachte spellen!

Binnen ons huidige thema 'spellen' hebben onze leerlingen de afgelopen tijd zelf in groepjes een spel bedacht. Het zelf bedenken van een spel gaat verder dan het begrijpen van de regels. Het vraagt om creativiteit, kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden. Ze hebben niet alleen geleerd hoe spellen werken, maar ook waarom ze werken. Ze moesten nadenken over doelen, regels en hoe anderen betrokken konden worden.

[groep 4] Uitgenodigd in de nieuwe Albert Heijn door onze brief

Een verlaat, maar zo prachtige extra afsluiter van het vorige thema 'supermarkt'! Groep 4 werd uitgenodigd voor een rondleiding in de Albert Heijn op het Soendaplein om te zien of hun tips voor de herbouw na de brand zijn opgevolgd...

Aankomst Sinterklaas

Het was alweer weken gissen: hóe gaat de Sint dit jaar arriveren bij de Werkschuit? Want de Goedheiligman heeft een Werkschuit-traditie hoog te houden, namelijk: een flitsende entree maken! En hoe! Alle ruim 200 kinderen van de Werkschuit zorgden voor een warm welkom voor de Sint en zijn Pieten, wat een feest!

[groep 6] Spelen op duizend manieren

Wat hebben we weer een fijn thema! We ontdekken dat spellen prachtige manieren zijn om het leven te oefenen. In sommige spellen kun je een leider zijn, of je fanatisme kwijt, of juist laten gaan, in andere spellen mag je ongegeneerd flauwe grappen maken, in andere spellen leer je ultiem samenwerken.

[groep 4] Excursie Modelbotenvereniging Heemskerk

Wat hadden we een fantastische ochtend bij de modelbotenvereniging in Heemskerk. Perfect om meer over het huidige thema te weten te komen. De kinderen (en wij als begeleiders) keken onze ogen uit bij het zien van zulk precisie werk.

[groep 4] Een zee aan creativiteit

Om te leren hoe je een zee schildert, zijn we vanmiddag gestart met kunstbeschouwing. Aan de hand van verschillende schilderijen stonden we stil bij vragen als 'welk weer is het op dit schilderij?'

[groep 1] Thema: ik ga naar de kapper

In de klas werd juf Susan geknipt door een echte kapster en de kinderen mochten vragen stellen. Er werd een hoop geleerd. Wist je dat de kapper altijd het haar in vakjes verdeelt voordat hij of zij gaat knippen?

[groep 4] Spectaculaire gastles over een kraanschip

Vanochtend was Pieter, de vader van Merel, als gast in de klas. Hij bereidt werk voor dat door een enorm kraanschip wordt uitgevoerd. Daar waren de kinderen heel benieuwd naar!

[groep 6] Bedenk een eigen spel... het nieuwe thema

We zijn deze week begonnen met startactiviteiten voor een nieuw thema, en dat heeft alles te maken met spellen. We hebben namelijk een vraag gekregen van het boardroom cafe, dat is een cafe waar je spellen kunt spelen: kunnen jullie meedenken want we hebben te weinig voor kinderen!

[groep 4] Trossen los, Werkschuit Ahoy maatjes!

Regelmatig krijgen we in de maandagochtendkring foto's te zien van activiteiten die kinderen in het weekend hebben ondernomen. Deze maandag bracht ik, juf Nanette, zelf foto's in. Ik was bij de Kop van de Haven geweest in IJmuiden...

[groep 3] Bezoek supermarkt en recept maken

Vandaag was het zover. Wat we leerden dit thema in de klas hebben we in de praktijk gebracht met het bezoek aan de supermarkt. De begeleidende ouders lazen aan hun groepje eerst het recept voor dat ze gingen maken. De kinderen hebben goed geluisterd en een boodschappenbriefje geschreven.

Dag van de Leraar

Vandaag kregen wij een ontzettend mooie bos bloemen vanuit de Ouderraad voor 'De dag van leraar'. We willen jullie allemaal bedanken voor deze blijk van waardering!

Kinderboekenweek boekenbal

Vandaag kwamen onze favoriete boeken tot leven en de school was gevuld met een kleurrijke verzameling personages. Van Mathilda's tot Foeksia's, Harry Potters tot schattige dieren. De gangen waren gevuld met een levendige mix van Bob Popcorn, Elsa, piraten, Pipi Langkous, Pluk, Aagje, mevrouw Helderder, en nog veel meer personages die rechtstreeks uit onze geliefde boeken waren gestapt.

Schoolgids 2023/ 2024 nu online!

Ook dit jaar zijn we weer verheugd een informatieve (en prachtig opgemaakte) schoolgids te presenteren! Deze gids is bedoeld om ouders te informeren over ons onderwijs, onze schoolorganisatie en geven we informatie over allerlei praktische zaken.

[groep 1/2] Sportdag!

Op maandagochtend 25 september was het weer om door een ringetje te halen, en dat kwam goed uit, want het was tijd voor de langverwachte sportdag voor groep 1 tot en met 3! Het zonnetje straalde aan de hemel, en de opwinding was voelbaar in de lucht.

[groep 1/2] Het nieuwe thema: de supermarkt

Wat zijn de kinderen deze week weer lekker bezig geweest. Naar aanleiding van een brief van een klant (zie foto) is de winkel helemaal netjes gemaakt.

[groep 6] We zijn gestart!

In het kader van de "gouden weken" waarbinnen we aandacht besteden aan positieve groepsvorming hebben we veel samen gepraat, afspraken gemaakt en spelletjes gedaan

[groep 4] Een nieuw schooljaar is begonnen!

Wat zijn we weer fijn gestart, alsof we elkaar niet 6 weken hebben gemist. Het nieuwe lokaal is verkend, de nieuwe dingen benoemd en getest.

[groep 1/2] Schoolreisje Speeltuin Santpoort

Het schooljaar is bijna voorbij, maar voordat we het helemaal afsluiten, hadden we nog iets bijzonders in petto: een schoolreisje voor de gehele kleuterbouw

Boekenmarkt!

Genoten van de Werkschuit boekenmarkt, de onderlinge samenwerking, de kleine handelaars en de afdingers ;-)

[groep 6] Schrijftalent

We werken in groep 6 al enige tijd met het thema 'overleven in de natuur'. Ik ben benieuwd naar de eigen ervaringen van kinderen in de natuur...

[groep 3] Gouden regel: we delen lief en leed met elkaar

"Ogen dicht!", en daar zitten ze dan. Ieder kind met de ogen dicht en handen verwachtingsvol uitgestrekt voor zich op tafel. Op het planbord staat: 'verrassing F', en al de hele dag vragen kinderen zich af wat dat betekent. Behalve Fiene. Zij kijkt me af en toe samenzweerderig aan. Want die F, dat is zij. In haar la brandt een envelop vol verrassingen die zij zelf heeft gemaakt voor al haar klasgenootjes.

[groep 1/2c] Knopen leggen

Op dinsdag kwam landrot Brecht langs. Ze had op de verschillende zeilkampen knopen geleerd als een echte zeerot. Ze kwam een workshop geven. Best moeilijk, maar wat zitten er toch handige kleuters in deze groep.Op donderdag hebben de kinderen van groep 1/2c het de kinderen van groep 1/2a geleerd. Super tof!

[groep 3] Lezen is leuk!

Het is 8.30 uur. Het plein is koel en verlaten. Heel zachtjes sluipen de kinderen uit groep 3 naar buiten met iets te lezen waar ze zin in hebben...

[groep 8] Op kamp!

Het Groep 8 Kamp was een onvergetelijke afsluiting van een prachtige basisschooltijd en de foto's spreken voor zich...

Wat een feest: Avondvierdaagse Werkschuit 2023

Wat een (wandel)feest was dat! De avondvierdaagse van de Werkschuit waren vier dagen vol gezelligheid, sportiviteit en saamhorigheid! Zo’n 160 kinderen van de Werkschuit, van de ongeveer 220 kinderen in totaal, liepen vier dagen lang prachtige natuurroutes in de omgeving.

Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter!

De Werkschuit Avondvierdaagse is halverwege. We hebben twee prachtige routes gewandeld in Koningshof en bij ‘t Wed.

[groep 5] Hoera Vincent & Kelly! Een heuse Werkschuit bruiloft!

Afgelopen week waren de kinderen van groep 5, letterlijk en figuurlijk, getuige van een heuse bruiloft! Hun eigen meester Vincent was een dag eerder in het huwelijksbootje gestapt met zijn eigen Kelly. Op school vond een misschien wel minstens net zo bijzondere dag plaats, sowieso voor kinderen!

[groep 4] Weggeven, verkopen, weggooien en recyclen: aan de slag met het nieuwe thema!

Juf Susan had een 'cakepopbakmachine' meegenomen en vertelde dat ze dit ooit heel leuk vond. Maar nu gebruikte ze het nauwelijks nog en nam het eigenlijk teveel ruimte in beslag in de keuken. Dit leverde direct allerlei gespreksonderwerpen op.

[groep 7] Gestart in de natuur!

Maandagmiddag zijn we samen op onze fietsen gesprongen en naar het prachtige Elswout gegaan, klaar om ons nieuwe bovenbouw thema 'Hoe overleef ik in de natuur' te verkennen.

[groep 1/2] In het nieuwe thema bij de kleuters varen we met Woeste Willem mee!

Op vrijdagochtend komt juf Laila te laat. Haar dagelijkse ochtend strandwandeling loopt uit. Gelukkig weet ze de school toch te bereiken, nog wild van het strand en de woeste zee. Laarzen gevuld met zand, natte sokken en wilde haren. Maar waarom duurde de strandwandeling langer dan normaal..?

Onthulling van het Lustrum Kunstwerk!

Vandaag telden we af om dit prachtige kunstwerk te onthullen! De eer was aan de oudste leerling, Gijs en de 'jongste' leerling Zus.

[groep 8] Op weg naar de middelbare school...

Dinsdag en woensdag hebben we de IEP toets gemaakt. Dat moest gevierd worden...

[groep 7] Ontdek de rauwe schoonheid van street art bij STRAAT

We namen de tijd om elk kunstwerk van dichtbij te bekijken en waren onder de indruk van de intrigerende details die we ontdekten. Sommige werken nodigden ons uit om even stil te blijven staan en te genieten van kleuren en vormen.

Ouder & Medewerkerfeest: het ging los!

Het was een legendarisch dansfeest voor de ouders en medewerkers van basisschool de Werkschuit!

Een geweldige Lustrumweek met disco als spetterende afsluiter!

Dansend gingen we de feestweek uit. Wat een fantastisch Lustrum hebben we met elkaar deze week gevierd.

Wat een leuk artikel over ons in het Haarlems Dagblad!

Basisschool De Werkschuit 'dorpsschool in grote stad' kopte vandaag het Haarlems Dagblad. Vanwege ons 10-jarig bestaan kwam de krant op bezoek en maakte dit mooie artikel, met onder meer aandacht voor onze bijzondere manier van onderwijs.

De Lustrumweek is geopend!

Op dinsdagochtend 11 april werden alle leerlingen en ouders op feestelijke manier ontvangen op het schoolplein. Wauw, een ochtend vol glitter en enthousiasme.

Aankondiging Lustrumweek!

Onze Werkschuit is jarig! We gaan een feestje vieren. 10 jaar Werkschuit... wat een geweldige tijd! Van een lege school met één groep kinderen, naar een bruisende school met meer dan 200 kinderen.

Werkschuit Lustrumlied

We nodigen alle ouders van harte uit voor de opening op ons schoolplein op dinsdag 11 april bij de start van de dag. De kinderen mogen in feestelijke kleding naar school komen en zullen het Lustrumlied zingen.

[Pasen] De Werkschuit Eitje Tik wedstrijd

De finale "eitje tik" ; de Werkschuit traditie is weer enthousiast gevierd vanmiddag. De trotste klassenwinnaars namen het tegen elkaar op in de zandbak.

[aankondiging] Lustrumfeest voor Werkschuit ouders en medewerkers!

Tien jaar De Werkschuit: dat gaan we met de kinderen uitgebreid vieren. Maar ook voor de ouders en medewerkers komt er een groots feest! Zet 15 april 2023 vast in de agenda!

[groep 5] Moderne Zonnebloemen van Van Gogh

Groep 5 maakte op het Haarlem College zonnebloemen die werken op zonne-energie door de zonnecel die erop zit.

[groep 7 & 8] Buitenlesdag: Alles in perspectief

Groep 7 & 8 kregen samen op het Ripperdaveld les over welke perspectieven er zijn en hoe je deze in je eigen werk zichtbaar kan maken. We kwamen er achter dat dit lastiger is dan sommige kunstenaars het doen lijken...

[groep 5] Schilderen als de impressionist Floris Verster

Bloemen.... Ze zijn niet uit onze kunst te denken, maar toch zien ze er bij ieder schilderij weer anders uit.

[groep 6] Kunst ateliers

Deze ochtend hebben we met een ronde langs verschillende kunsttechnieken kunnen maken.

[groep 6] Start met de schooltuinen

Vandaag hebben we onze eerste les in de schooltuinen gehad.

[groep 4] Naar het Frans Hals museum!

Met de stadsbus naar het museum! Wat een feestje. Op een interactieve manier hebben de kinderen geleerd naar verschillende kunstwerken van ongeveer 400 jaar geleden te kijken. Wat hebben we genoten en veel geleerd!

[groep 1-2] Mediteren op de Bloesem van Van Gogh

Juf Hennie vertelde over haar lievelings schilderij. Bloesem van Vincent van Gogh. We gingen mediteren op dit schilderij. Wij waren de bloesem en de vlinder vloog van je haar naar je been en weer naar je arm. Het was doodstil in de klas. We lagen op een kleedje en hadden onze ogen dicht.

[groep 1-2] En het nieuwe thema is....KUNST!

We kregen vorige week al meerdere malen de vraag 'Wat is het nieuwe thema, juf?' Middels een aantal activiteiten (rondom kleuren en vormen) hadden we al een beetje laten doorschemeren welke kant we op zouden gaan. Afgelopen maandag is het thema voor alle leerlingen in de gymzaal geopend.

[groep 7] So you think you are a kunstenaar?

Met deze vraag is ons thema dit keer begonnen. Met een auditie/ voorstelling van diverse kunstenaars, waarbij de gemaakte kunst werd beoordeeld door een jury. De opening was met de hele school in de gymzaal. Iets wat weer als vanouds voelde en zorgde voor saamhorigheid.

[alle groepen] Start nieuwe thema!

Maandag de opening in de gymzaal. Alle kinderen van de school keken naar een voorstelling van alle leerkrachten. 'Prachtig', zei een jongen uit de klas. Een gevoel van trots en verbondenheid hadden we allemaal. Dit is de Werkschuit op zijn best.

[groep 1-2] Bezoek van de verloskundige

Vandaag kwam de verloskundige bij de kleuters in de klas, passend bij ons huidige thema 'Oei, ik groei'. Ze vertelde over de baby in de buik. De baby begint als een korreltje suiker en groeit en groeit en groeit. Dan moet de baby uit de buik, dat voelt een beetje als poepen.

[groep 6] Opa Jan & Jan vertellen over de waternoodsramp

Een indrukwekkend bezoek en verslag waar de kinderen stil van raken

[groep 8] Natte voeten?

De actualiteit kwam de klas binnen: de watersnoodramp (dit jaar 70 jaar geleden) en de vele overstromingen in het binnenland. De grote vraag: houden we het nog droog?

[groep 3] De sterrenkundige op bezoek

De vader van Sam is sterrenkundige en kwam langs! We hebben gehoord en samen uitgebeeld hoe de aarde om z'n as en de zon draait, hoe het zit met de maan en de andere planeten (en hoe lang dat wel niet duurt) en dat licht heel snel gaat!

[groep 1/2] Ons lijf

We ontdekken dat we botjes hebben in ons lichaam. We voelen, we ontdekken en we meten. Hoe lang en hoe zwaar ben ik nu?

[groep 5] Thema opening De Ruimte

Er was op ons schoolplein een verdacht voorwerp gevonden. Het heeft zo een harde inslag gehad dat zelfs de kerstboom is omgevallen. Het moet wel iets zijn dat van ver komt...

[groep 1/2] Thema 'Oei, ik groei'

In de kleuterklassen starten we ook met het nieuwe thema: Oei, ik groei! We bekijken baby foto's en gaan raden. Herkennen we een kind uit de klas op de foto? Ja hoor we zien het aan de mond, de lach of de ogen. We blijven toch wie we zijn.

Wat was het mooi: Lichtjestocht 2022 [VIDEO]

Tijdens de Lichtjestocht van basisschool de Werkschuit in Haarlem lopen de kinderen 's avonds met hun gezin langs de verschillende scènes van het kerstverhaal. Bekijk onze compilatie-video!

[groep 7] Afsluiting Thema Kleding

De afgelopen periode zijn wij in de klas bezig geweest met het thema kleding. Door in labels te kijken zijn we erachter gekomen waar onze kleding vandaan komt. Al snel kwamen we erachter dat dit bijna altijd buiten Europa is. In teksten, boeken en documentaires kwamen wij erachter dat de omstandigheden waarin onze kleding wordt gemaakt niet altijd veilig, fijn en goed zijn...

[groep 8] Bezoek van oud-leerlingen

Donderdag kwamen zeynep en Jules bij ons op bezoek. Zij kwamen vertellen over het Stedelijk Gymnasium. Ze vertelden honderduit en lieten leuke dingen zien, zoals een foto van Magister met een rooster, een cijferlijst etc.

[groep 3] Een spannende voetbalwedstrijd tussen ouders en kinderen

Vandaag werd op het Ripperda de finale gespeeld van de WerkschuitKampioenschappen, als afsluiting van het thema Sport. Team Groep 3 nam het op tegen team Oranje, met vaders en moeders.

[groep 4] Topsporter Ellen Hoog op bezoek in de klas

Vanochtend kregen we bezoek van Ellen Hoog, meervoudig Olympisch- en Wereldkampioen hockey én de tante van onze klasgenoot T.

Ellen Hoog, meervoudig Olympisch- en Wereldkampioen hockey, op bezoek in de klas

[groep 1/2] Samen een brood bakken

Met een beetje hulp van de broodbakmachine en het recept 'het lekkerste wit brood van de bakker' is het ons gelukt om een echt brood te maken. Wat hadden we allemaal nodig? Dat kunnen de kinderen van groep 1/2b je vast haarfijn uitleggen.

[groep 3] Onze sportschool

Dat de kinderen voor dit nieuwe thema sportattributen mee mochten nemen hebben we geweten! Aan het begin van de dag komen de kinderen de klas binnen met veel verschillende materialen. Van duikbril tot speedladder en van bokshandschoenen tot yogamatje. Het eerste uur zijn we druk bezig met demonstreren, presenteren, vragen stellen en nadenken.

[groep 6] Cultuur en klotsende oksels

Een introductie op de tekst 'het begin van kleding', belicht een deel van onze Christelijke cultuur. Waarin Adam en Eva als scheppingen van God zich bedekken uit schaamte. Op mijn vraag waarom ze dat zouden doen komen er verschillende ideeën: "Wat je ook ziet, niet m'n piep" en "Ik loop hier niet op het naaktstrand", "Het is camouflage" Maar ook: "Waar moet je je nou voor schamen?"

[groep 3] Leert programmeren!

"Dit is Blue Bot, een robot die precies doet wat jij zegt." De kinderen komen onmiddellijk om de tafel staan waar een mat ligt met vakken waarop het alfabet staat afgebeeld. We bekijken met elkaar de knoppen.

[groep 6] Bouwen in de toekomst!

Gisteren hebben we de tentoonstelling ‘Bouwen in de toekomst’ gehad en daarmee ons architectuur thema afgerond. Het was gezellig druk met het bezoek van ouders en leerlingen uit groep 7.

[groep 8] Democracity, wij werden baas over onze eigen stad..

Woensdag mochten wij voor twee uur lang in de huid kruipen van de gemeenteraad. We waren uitgenodigd op het stadhuis, waar wij plaats mochten nemen in de échte vergaderzaal van gemeente Haarlem. Hier kregen wij de taak om een eigen politieke partij te stichten.

[groep 4] Voorstelling van Andy Griffiths

Wat hadden wij een geluk vandaag! We waren 1 van de 6 klassen die bij de voorstelling van Andy Griffiths, schrijver van het kinderboekenweekgeschenk, mocht zijn. De heenreis met de bus ging fantastisch. De kinderen letten zo goed op hun eigen rijmaatje. Fijn om die verantwoordelijkheid voor elkaar terug te zien.

[groep 4] Huttenbouwers!

De groepen 3 en 4 gingen vandaag het bouwspeelplaats 'het Landje' in Amsterdam. Hier gingen ze aan de slag met hun thema, met bouwen, met samenwerken en vooral héél veel plezier hebben! Juf Sarin: "We hadden een geweldige dag vandaag bij 'het Landje'. De kinderen hebben genoten!"

[groep 1/2] Speuren in de duinen!

Wat hadden we een fijne ochtend in de duinen. Het weer was heerlijk herfstig en de sfeer zat er goed in. Konijnen hebben we helaas niet gespot, maar aan de inzet kon dat absoluut niet liggen. Kijk maar wat voor een fantastische speurders er in groep 1/2b zitten!

[groep 1-2-3-8] Sportdag op z'n Werkschuits

Vandaag was er een sportdag georganiseerd door de vakleerkracht gym voor de groepen 1 t/m 3. De groepjes en spelletjes werden begeleid door kinderen uit groep 8. Al ver voor de afgesproken tijd kwamen de eerste groep achters om te helpen met het klaarzetten van de spelletjes op het veld.

[groep 5] Architect in de klas

Vandaag kwam de moeder van Yanne in de klas om te vertellen over tiny houses. Na de presentatie kregen we een opdracht. De kinderen hadden meteen super goede ideeën en gingen meteen aan de slag. De bedoeling was om een tiny house te maken voor iemand. Je moet nadenken over wat diegene erin wilt hebben en waar het huis staat.

[groep 4] Start van het schooljaar

We zijn fijn gestart met elkaar! Heel vertrouwd en vooral heel gezellig. We hebben al een staart gemaakt met ons thema, door te praten met elkaar over de gebouwde hutten. Ook hebben we er al over geschreven. Er kwamen al verschillende vragen met boven: Wanneer is iets natuur? Hoe bouw je de stevigste hut? Hoe maak je een hut waterdicht, zodat je er in kunt slapen?

Schoolkamp groep 8: een verslag van Quint!

Groep 8 van onze school De Werkschuit ging op schoolkamp en alle kinderen schreven daar een verslag over. Zoals Quint: "We werden we uitgezwaaid door school en ouders. We gingen twee rondjes om de school. "

Ruim €10.000 met sponsorloop voor Oekraïne

De vrijdag voor de meivakantie begon de dag met een feestelijk ontbijt in het kader van de Koningspelen. Na het samen zingen van het themalied vertrokken de kinderen naar het Ripperda terrein voor de sponsorloop voor Oekraïne. Wat een inzet!

[groep 1/2B] Wij gaan kamperen!

Deze week was het zo ver: we openden het nieuwe thema. Juf Nienke had op Koningsdag een tent gekocht zodat ze binnenkort een keertje kon gaan kamperen, maar wist niet hoe hij in elkaar moest. Konden de kinderen misschien helpen? Dit lieten ze zich geen twee keer zeggen. Iedereen hielp en de tent stond al snel in elkaar.

[Groep 7] Herdenkingsdienst

De kinderen van groep 7 hebben een prachtige herdenkingsdienst geleid. Vanaf begin tot eind hebben zij dit zelf geregisseerd en aangekleed.

[groep 8b] Druk in de wereldsteden

We zitten druk in de wereldsteden. We hebben feitjes en overeenkomsten ontdekt. Inmiddels hebben de kinderen een plattegrond van hun eigen stad ontworpen en een naam bedacht. Op ontdekking over de vlaggen, en dan vooral de Nederlandse vlag. Waarom deze kleuren?

[groep 1/2B] Dieren, dieren, dieren

Ons thema draait op volle toeren, en wat zijn de kinderen enthousiast! We praten, onderzoeken, knutselen , tekenen , zingen, bouwen en spelen. En……we hebben zelfs de hond uit gelaten en bezoek gehad van een poes!

[groep 5] Kasteelheer Simon Ter Plaatse der Haarlemmigheid

Vorige week ontvingen de kinderen een brief van Kasteelheer Simon Ter Plaatse der Haarlemmigheid. Hij was verheugd om hen te mogen benoemen tot zijn horigen. Ze moeten een kasteel voor hem bouwen, in ruil voor zijn bescherming, voedsel en onderdak.

[groep 3] Bezoek aan slot Assumburg

Vandaag brachten we een bezoek aan slot Assumburg. We speurden in groepjes naar details op het kasteel en in de kasteeltuin. Ook mochten we een ronde lopen in het kasteel, dat nu een hostel is.

[groep 1/2B] Code oranje!

Oei, gisteren was het code oranje! De kinderen komen dezer dagen vol verhalen binnen. Wat leren we veel over het weer. Gisteren wilde ik starten met het onderwerp 'regen', maar toen kwam storm Corrie tussendoor gewaaid! We hebben het dus even over een andere boeg gegooid.

[groep 3] Vogels lokken

We willen graag vogels spotten, in onze vogelspothoek. Maar er valt tot nu toe niet echt wat te spotten.. wat nu? We hebben gelezen hoe je vogels in je tuin kunt krijgen en wat ze lekker vinden. Daarna lazen we (best pittige!) teksten over hoe zelf vogelvoer te maken.

[groep 8] Kerst!

Vanochtend hebben we alle ouders uitgenodigd via Google Meet om samen het kerstontbijt te openen in de klas. Dat zorgde voor een hoop gezelligheid in de klas.

[groep 3] Sinterklaas op bezoek!

Vanochtend hebben we sint buiten opgewacht. Hij kwam in een stoere bak naar onze school! Daarna hebben we in de kring een spel met dobbelsteen gespeeld. Toen mochten we naar de gymzaal samen met groep 4. We zongen voor Sint en zijn pieten. Ook deden we een toneelstukje.

[groep 4] Goede gesprekken

We starten de dag met stillezen. De kinderen kiezen hiervoor een boek uit de schoolbibliotheek, passend bij hun niveau. Om boeken te promoten en kinderen gemotiveerde lezers te maken krijgen ze regelmatig vooraf een opdracht.

[groep 7] Het is oogsttijd in groep 7

Op donderdagmiddag lopen we, onder begeleiding van een aantal ouders en meester Noël, naar de schooltuinen. De kinderen voelen zich er inmiddels thuis. (..) Ik voel me bevoorrecht dat ik erbij mag zijn als het gezegde: "Wat je zaait zul je oogsten", in letterlijke én figuurlijke zin van het woord bewaarheid wordt!

[groep 1/2A] Sinterklaas is in het land, en dat is te merken

Sinterklaas is in het land, en dat is te merken... Wat een enthousiasme, nieuwsgierigheid en verwachting vult ons hart en hoofd.

[groep 5] Lekker snuffelen in de themaboeken

Wat is het toch leuk om in boeken te snuffelen. We komen zoveel leuke weetjes tegen! Wist je dat…… je 20 spieren gebruikt bij het lachen?

[groep 7] Wat weten we al over ons onderwerp?

Twee weken geleden zijn we gestart met een aantal oriënterende activiteiten. Zo hadden we een begrijpend leestekst over hoe roken is ontstaan. We maakten er een tijdbalk van. We onderzochten of onze pauze-snack wel gezond was en boetseerden mensfiguren om te ontdekken dat verhoudingen in je lijf best ingewikkeld zijn.

[groep 3] Op ontdekking

Deze week gingen we op ontdekking. Op ontdekking in boeken over de kapper, op ontdekking naar de materialen die horen bij een kapsalon en op ontdekking naar zelf de rol van kapper of klant aannemen.

[groep 3] Start na de vakantie

Dinsdag kwamen de kinderen vol enthousiasme weer op school. Ze zaten vol verhalen en wilden dit met elkaar delen. Daar hebben we ruim de tijd voor genomen. Ook ik had uiteraard mijn verhaal. Ik was zo druk geweest dat ik niet meer de kapper kon...

[groep 6] Worden wat je wil

Vanochtend was YouTube Sean Demmers in de groep om te vertellen over zijn beroep en wat het allemaal inhoudt! Dit vanwege ons thema 'worden wat je wil'.

[groep 1/2A] Wij werken met het thema: Ik rij op de fiets

Verschillende kinderen hebben hun fiets al geshowd in de klas. Leuk om van alle kinderen de fiets te zien en samen te bekijken wat er allemaal op en aan zit. De fietslift die nu is gemonteerd in de fietswerkplaats kon direct gebruikt worden.

[groep 4] De opa van Sofie

Vandaag was automonteur Sjaak hier, de opa van Sofie.

[groep 1/2B] Opening van het thema 'Wij vieren feest'

Vandaag vond er weer een startactiviteit plaats voor de opening van ons thema. Ik legde uit aan de kinderen: 'Ik heb drie zakjes snoep gekocht om uit te delen op de avond van Sint Maarten maar kan niet kiezen welke het lekkerste is.'