So you think you are a kunstenaar?

Met deze vraag is ons thema dit keer begonnen. Met een auditie/ voorstelling van diverse kunstenaars, waarbij de gemaakte kunst werd beoordeeld door een jury. De opening was met de hele school in de gymzaal. Iets wat weer als vanouds voelde en zorgde voor saamhorigheid.

Tijdens dit thema zijn we aan het onderzoeken wie wij zijn als kunstenaar. Vele vragen komen hierbij aan de orde. Wat is kunst? Moet kunst mooi zijn? Hoe is kunst ontstaan? Welke soorten kunst zijn er? Wat is mijn stijl?

We zijn de afgelopen tijd bezig geweest om onze stijl te bepalen en een portfolio samen te stellen. Eigen kunstwerken werden van thuis meegenomen, bekeken en geanalyseerd. Er is over geschreven. Wat vind je er mooi aan en wat maakt het kunst?

Daarna zijn we verder gegaan met de diverse kleuren die kunstenaars gebruiken. De kleurencirkel met primaire, secundaire en tertiaire kleuren werden besproken en zelf gemaakt. Hoe maak je eigenlijk een bepaalde kleur?

Bij kunst horen veel verschillende ontwikkelingen en stijlen. Iedere kunstenaar heeft een eigen stijl en deze stijl kan ook veranderen. Een aantal stijlen is onderzocht en de kinderen zijn aan de slag gegaan met het sorteren en plaatsen van diverse kunstwerken bij deze stijlen. Er is gekeken naar kleurgebruik, compositie, licht en schaduw, materiaalgebruik, personen/ figuren in het kunstwerk etc.


Eigen composities werden gemaakt. We lazen en leerden eerst over wat een compositie is, om vervolgens met zelf meegebrachte spullen een eigen compisitie te maken. Deze composities konden ook weer bewerkt en aangepast worden naar eigen stijl en smaak.

We zijn deze week ook in de huid gekropen van Picasso en een van zijn kunstwerken. Van een paar lijnen een kunstwerk maken. Hoe doe je dat? Je kan op verschillende manieren en posities naar je kunstwerk kijken en er op die manier iedere keer weer iets anders in proberen te zien.

We analyseren diverse kunstwerken ook. Hierbij maken we gebruik van het vierslag model. We kijken naar wat we zien, wat we (her-) kennen, wat we denken dat het is en wat we ervan vinden. Hierover gaan we het gesprek met elkaar aan en proberen we het kunstwerk te begrijpen

Juf Fee van Zanten
Groep 7

Ander nieuws

[groep 5] Hoera Vincent & Kelly! Een heuse Werkschuit bruiloft!

Afgelopen week waren de kinderen van groep 5, letterlijk en figuurlijk, getuige van een heuse bruiloft! Hun eigen meester Vincent was een dag eerder in het huwelijksbootje gestapt met zijn eigen Kelly. Op school vond een misschien wel minstens net zo bijzondere dag plaats, sowieso voor kinderen!

[groep 4] Weggeven, verkopen, weggooien en recyclen: aan de slag met het nieuwe thema!

Juf Susan had een 'cakepopbakmachine' meegenomen en vertelde dat ze dit ooit heel leuk vond. Maar nu gebruikte ze het nauwelijks nog en nam het eigenlijk teveel ruimte in beslag in de keuken. Dit leverde direct allerlei gespreksonderwerpen op.

[groep 7] Gestart in de natuur!

Maandagmiddag zijn we samen op onze fietsen gesprongen en naar het prachtige Elswout gegaan, klaar om ons nieuwe bovenbouw thema te verkennen.

[groep 1/2] In het nieuwe thema bij de kleuters varen we met Woeste Willem mee!

Op vrijdagochtend komt juf Laila te laat. Haar dagelijkse ochtend strandwandeling loopt uit. Gelukkig weet ze de school toch te bereiken, nog wild van het strand en de woeste zee. Laarzen gevuld met zand, natte sokken en wilde haren. Maar waarom duurde de strandwandeling langer dan normaal..?