So you think you are a kunstenaar?

Met deze vraag is ons thema dit keer begonnen. Met een auditie/ voorstelling van diverse kunstenaars, waarbij de gemaakte kunst werd beoordeeld door een jury. De opening was met de hele school in de gymzaal. Iets wat weer als vanouds voelde en zorgde voor saamhorigheid.

Tijdens dit thema zijn we aan het onderzoeken wie wij zijn als kunstenaar. Vele vragen komen hierbij aan de orde. Wat is kunst? Moet kunst mooi zijn? Hoe is kunst ontstaan? Welke soorten kunst zijn er? Wat is mijn stijl?

We zijn de afgelopen tijd bezig geweest om onze stijl te bepalen en een portfolio samen te stellen. Eigen kunstwerken werden van thuis meegenomen, bekeken en geanalyseerd. Er is over geschreven. Wat vind je er mooi aan en wat maakt het kunst?

Daarna zijn we verder gegaan met de diverse kleuren die kunstenaars gebruiken. De kleurencirkel met primaire, secundaire en tertiaire kleuren werden besproken en zelf gemaakt. Hoe maak je eigenlijk een bepaalde kleur?

Bij kunst horen veel verschillende ontwikkelingen en stijlen. Iedere kunstenaar heeft een eigen stijl en deze stijl kan ook veranderen. Een aantal stijlen is onderzocht en de kinderen zijn aan de slag gegaan met het sorteren en plaatsen van diverse kunstwerken bij deze stijlen. Er is gekeken naar kleurgebruik, compositie, licht en schaduw, materiaalgebruik, personen/ figuren in het kunstwerk etc.


Eigen composities werden gemaakt. We lazen en leerden eerst over wat een compositie is, om vervolgens met zelf meegebrachte spullen een eigen compisitie te maken. Deze composities konden ook weer bewerkt en aangepast worden naar eigen stijl en smaak.

We zijn deze week ook in de huid gekropen van Picasso en een van zijn kunstwerken. Van een paar lijnen een kunstwerk maken. Hoe doe je dat? Je kan op verschillende manieren en posities naar je kunstwerk kijken en er op die manier iedere keer weer iets anders in proberen te zien.

We analyseren diverse kunstwerken ook. Hierbij maken we gebruik van het vierslag model. We kijken naar wat we zien, wat we (her-) kennen, wat we denken dat het is en wat we ervan vinden. Hierover gaan we het gesprek met elkaar aan en proberen we het kunstwerk te begrijpen

Juf Fee van Zanten
Groep 7

Ander nieuws

[groep 6] Spelen op duizend manieren

Wat hebben we weer een fijn thema! We ontdekken dat spellen prachtige manieren zijn om het leven te oefenen. In sommige spellen kun je een leider zijn, of je fanatisme kwijt, of juist laten gaan, in andere spellen mag je ongegeneerd flauwe grappen maken, in andere spellen leer je ultiem samenwerken.

[groep 4] Een zee aan creativiteit

Om te leren hoe je een zee schildert, zijn we vanmiddag gestart met kunstbeschouwing. Aan de hand van verschillende schilderijen stonden we stil bij vragen als 'welk weer is het op dit schilderij?'

[groep 1] Thema: ik ga naar de kapper

In de klas werd juf Susan geknipt door een echte kapster en de kinderen mochten vragen stellen. Er werd een hoop geleerd. Wist je dat de kapper altijd het haar in vakjes verdeelt voordat hij of zij gaat knippen?

[groep 4] Spectaculaire gastles over een kraanschip

Vanochtend was Pieter, de vader van Merel, als gast in de klas. Hij bereidt werk voor dat door een enorm kraanschip wordt uitgevoerd. Daar waren de kinderen heel benieuwd naar!