Onze sportschool

Dat de kinderen voor dit nieuwe thema sportattributen mee mochten nemen hebben we geweten!

Aan het begin van de dag komen de kinderen de klas binnen met veel verschillende materialen. Van duikbril tot speedladder en van bokshandschoenen tot yogamatje. Het eerste uur zijn we druk bezig met demonstreren, presenteren, vragen stellen en nadenken. We leren hoe je een gewicht op verschillende manieren kunt hanteren, waarom er schroeven zitten aan de dumbbell, wat je met elastiek kunt doen, hoe poeder ervoor kan zorgen dat je handen niet glad zijn en dat de vorm van een skateboard bedoeld is om er trucs op te doen. Er wordt uitleg gegeven over de regels bij hockey en dat de naveltest bedoeld is om te kijken of je stick lang genoeg is. We voelen dat het materiaal van keepershandschoenen ruw is en begrijpen waarom bokshandschoenen zo dik zijn, en waarom een handbal juist weer niet te groot is.


We boffen dat tussen de middag de gymzaal vrij is. We verdelen de materialen over de ruimte, spreken af dat er om beurten wordt gewerkt met de materialen en daar gaan ze! Fanatiek wordt alles getest. Voor het yogamatje wordt een rustig plekje achter een mat gezocht. Daar krijg je ook instructie: "Ga met je handen op je buik liggen en probeer in één keer op te staan, zonder je handen te gebruiken", hoor ik. Verderop zie ik kinderen die eigen spelregels bedenken bij het materiaal. Als je hebt gegooid mag je door glijden, als je heel hard op het kussen bokst veer je zo hard terug dat je achterover valt, wie het hoogst gooit door een gat krijgt een punt.

Weer in de klas kijken we terug. Op mijn vraag op welke plek de materialen worden gebruikt in het echt, noemen verschillende kinderen de sportschool. Het lijkt hen wel wat om in de klas een sportschool te openen. We maken een lijst met spullen die daarvoor nodig zijn en denken ook alvast na hoe dat dan gaat. In ieder geval moet je een pasje hebben. En er is een sportleraar of fysio die zegt wat je moet doen.

Zo hebben we al veel leerinhouden gehaald uit het oproepje: 'De kinderen mogen sportattributen meenemen.'

En dit is nog maar het begin!

Op het bord hangt trouwens al een lange lijst van 14 verschillende soorten sporten die in de klas worden beoefend! Sportief clubje, die groep 3!

Ander nieuws

[groep 5] Hoera Vincent & Kelly! Een heuse Werkschuit bruiloft!

Afgelopen week waren de kinderen van groep 5, letterlijk en figuurlijk, getuige van een heuse bruiloft! Hun eigen meester Vincent was een dag eerder in het huwelijksbootje gestapt met zijn eigen Kelly. Op school vond een misschien wel minstens net zo bijzondere dag plaats, sowieso voor kinderen!

[groep 4] Weggeven, verkopen, weggooien en recyclen: aan de slag met het nieuwe thema!

Juf Susan had een 'cakepopbakmachine' meegenomen en vertelde dat ze dit ooit heel leuk vond. Maar nu gebruikte ze het nauwelijks nog en nam het eigenlijk teveel ruimte in beslag in de keuken. Dit leverde direct allerlei gespreksonderwerpen op.

[groep 7] Gestart in de natuur!

Maandagmiddag zijn we samen op onze fietsen gesprongen en naar het prachtige Elswout gegaan, klaar om ons nieuwe bovenbouw thema te verkennen.

[groep 1/2] In het nieuwe thema bij de kleuters varen we met Woeste Willem mee!

Op vrijdagochtend komt juf Laila te laat. Haar dagelijkse ochtend strandwandeling loopt uit. Gelukkig weet ze de school toch te bereiken, nog wild van het strand en de woeste zee. Laarzen gevuld met zand, natte sokken en wilde haren. Maar waarom duurde de strandwandeling langer dan normaal..?