Trossen los!

Regelmatig krijgen we in de maandagochtendkring foto's te zien van activiteiten die kinderen in het weekend hebben ondernomen. Deze maandag bracht ik, juf Nanette, zelf foto's in. Ik was bij de Kop van de Haven geweest in IJmuiden. Ik waaide er bijna uit m'n sokken, maar was vooral onder de indruk van de grote hoeveelheid en diversiteit aan schepen. Ik nam de kinderen mee in mijn verwondering en daagde hen uit om zoveel mogelijk verschillende soorten boten / schepen op te schrijven. Daarna gingen we er een gezamenlijke lijst van maken. Spannend! Zouden we de 15 halen? Ha! nou, nog veel meer! En vandaag kwamen er alweer wat bij. "De Werkschuit is ook een boot! De Werkboot!"

Op één van de foto's staat: 'Hier begint de zee'. Die foto was aanleiding om eens met elkaar na te denken over de grootte van de zee. We maakten er een zgn woordtrap van. En hoe mooi om te zien welke namen van zeeën, meren en oceanen de kinderen al kennen. We dachten hardop na over waar de zee naartoe gaat en de vraag is nu hoe Sinterklaas bij Nederland kan komen met zijn boot.
Dat gaan we onderzoeken in de atlas. Kinderen die er thuis één hebben mogen die meenemen. Wat zal dat mooie ontdekkingen opleveren!

De kinderen houden van experimenteren. En dat hebben ze vandaag gedaan. Met verschillende papiersoorten (A4 papier, karton, krantenpapier en schilderpapier) mochten ze een bootje vouwen. Als hulpmiddel kregen ze verschillende soorten stappenplannen. Er werd goed samengewerkt en vooraf was duidelijk gemaakt dat het bij experimenteren gaat om proberen, doorzetten, opnieuw beginnen en samen verbeteren. Wie naar de foto's kijkt ziet hoe trots de kinderen zijn. Op het product maar vooral op het proces. Er werden al allerlei toevoegingen gedaan aan de bootjes, wat weer een mooie input is voor woordenschat en het gaan stellen van onderzoeksvragen.

Nu gaan we met de kinderen nadenken over wat we gaan spelen. De kans dat we kapitein worden is heel groot!

De trossen zijn los, we gaan met volle kracht vooruit! Werkschuit Ahoy maatjes!

Ander nieuws

[groep 5] Inzamelingsactie voor de Speelgoedbank

Onlangs staken onze kinderen van groep 5 de handen de flink uit de mouwen! Ze maakten zélf speelgoed, verkochten dit en doneerden het geld aan de Speelgoedbank in Haarlem.

[groep 4] Wat je vindt mag je houden, of toch niet?

Ter voorbereiding op het nieuwe thema, vroegen we de kinderen iets mee te nemen wat ze in de kerstvakantie op of in de grond vonden. En zo hebben we al een bonte verzameling van stenen, boomschors, takjes, munten, veertjes en een vleugel van een vlinder.

Zingend de Kerstvakantie in!

Op het prachtig verlichte schoolplein, op deze kortste dag van het jaar, genoten ouders en kinderen van een indrukwekkend optreden van de leerkrachten en medewerkers van De Werkschuit. Wat was er een verbinding met elkaar te voelen! Na het optreden werd het totaalbedrag bekend gemaakt wat er voor Stichting Speelgoedbank Haarlem is opgehaald...

Kerstdiner in alle klassen

✨Er werd vanavond gegeten, gelachen, gezongen, gedanst en GENOTEN 🫶 Vanavond hadden alle klassen hun Kerstdiner 🎄De kinderen hadden dit zelf voorbereid 🧑‍🍳 Op hetzelfde moment hadden de ouders/verzorgers een borrel in de gymzaal 🥂 Fijne feestdagen, geniet (alvast) van de vakantie en een mooi 2️⃣0️⃣2️⃣4️⃣