Afsluiting Thema Kleding

De afgelopen periode zijn wij in de klas bezig geweest met het thema kleding. 

Door in labels te kijken zijn we erachter gekomen waar onze kleding vandaan komt. Al snel kwamen we erachter dat dit bijna altijd buiten Europa is. In teksten, boeken en documentaires kwamen wij erachter dat de omstandigheden waarin onze kleding wordt gemaakt niet altijd veilig, fijn en goed zijn. De kinderen gingen heel erg aan bij het stukje rechtvaardigheid en eerlijke en goede omstandigheden van de (kleding)arbeiders. Het feit dat zij in zulke slechte omstandigheden moeten werken vonden de kinderen heel erg.

Vanuit daar hebben we onderzocht welke merken duurzaam zijn en hoe je als merk duurzaam kan zijn. De kinderen zijn vervolgens gestart met het opzetten van een eigen duurzaam merk. Hierbij is veel gesproken over wat een merk duurzaam maakt, wanneer je jezelf als merk duurzaam mag noemen, waarom het belangrijk is om duurzaam te zijn en op welke manieren je duurzaam kan zijn.

Er heeft ook een stoffenonderzoek plaatsgevonden waarbij er bij diverse stoffen werd uitgezocht of het duurzaam is, waar het vandaan komt, waar je het voor kan gebruiken enz. We hebben ook stil gestaan bij kinderarbeid, rechten van arbeiders en kinderen en dat er helaas nog steeds op plekken in de wereld kinderarbeid is.

Bij het opzetten van een duurzaam kledingmerk houd je je ook bezig met het ontwerpen. De kinderen hebben vanuit hun visie voor hun eigen merk diverse ontwerpen gemaakt. We hebben ons thema als klas samen met elkaar afgesloten. Alles wat we gedurende het thema hebben gemaakt, onderzocht en verzameld presenteerden we aan elkaar. De zelfgemaakte websites zijn te bewonderen via de onderstaande links:

https://sta-kleding.jimdosite....

https://kiwaiwai-1.jimdosite.c...

https://outofthebox-2.jimdosit...

https://w-z-d.jimdosite.com/

https://sustainable-10.jimdosi...

De kinderen mogen trots zijn op wat ze hebben bereikt, ontdekt en gemaakt dit thema!


Ander nieuws

Lustrumfeest voor Werkschuit ouders en medewerkers

Tien jaar De Werkschuit: dat gaan we met de kinderen uitgebreid vieren. Maar ook voor de ouders en medewerkers komt er een groots feest! Zet 15 april 2023 vast in de agenda!

[groep 1-2] Bezoek van de verloskundige

Vandaag kwam de verloskundige bij de kleuters in de klas, passend bij ons huidige thema 'Oei, ik groei'. Ze vertelde over de baby in de buik. De baby begint als een korreltje suiker en groeit en groeit en groeit. Dan moet de baby uit de buik, dat voelt een beetje als poepen.

[groep 6] Opa Jan & Jan vertellen over de waternoodsramp

Een indrukwekkend bezoek en verslag waar de kinderen stil van raken

[groep 8] Natte voeten?

De actualiteit kwam de klas binnen: de watersnoodramp (dit jaar 70 jaar geleden) en de vele overstromingen in het binnenland. De grote vraag: houden we het nog droog?