Een zee aan creativiteit

Om te leren hoe je een zee schildert, zijn we vanmiddag gestart met kunstbeschouwing. Aan de hand van verschillende schilderijen stonden we stil bij vragen als:

  • welk weer is het op dit schilderij?
  • wat zou je moeder zeggen als de zee er zo uit zou zien bij aankomst op het strand? (Antwoord: " je mag absoluut niet in je eentje het water in!"

En vragen als:

  • welke kleuren zie je precies?
  • welk deel is zee en welk deel is lucht?
  • hoe heeft de schilder ervoor gezorgd dat het golven lijken?
    Vol verwondering deden de kinderen mooie ontdekkingen en leerden ze over de horizon en vlakverdeling.
    We spraken af om te beginnen met experimenteren; even oefenen hoe je het idee van woeste golven wekt, welke kleuren je mooi vindt en welke kwast of penseel je wilt gebruiken.

Tussentijds gingen de kinderen even bij elkaar buurten om inspiratie op te doen. Mooi om te horen hoe ze elkaar complimenten geven. Ook werd er af en toe even afstand genomen van het werk: de kunst werd beschouwd.

Interessant voor mij was te observeren hoe kinderen te werk gaan. Onbevangen, verwonderd en continu bijstellend? Of behoedzaam, onzeker en vasthoudend aan het symbool van golven? Een ding is zeker: wie een zee schildert kan niet binnen de lijntjes kleuren. En dat heb ik dan weer geleerd. Na schooltijd heb ik 22 tafels geschrobt... :-)

De komende dagen doen we onderzoek naar vuurtorens en lezen we meer over verschillende schepen. Die worden vervolgens toegevoegd naar idee van de kinderen, aan het schilderij.

En zo leren we steeds meer over schipper zijn.

Ander nieuws

[groep 5] Inzamelingsactie voor de Speelgoedbank

Onlangs staken onze kinderen van groep 5 de handen de flink uit de mouwen! Ze maakten zélf speelgoed, verkochten dit en doneerden het geld aan de Speelgoedbank in Haarlem.

[groep 4] Wat je vindt mag je houden, of toch niet?

Ter voorbereiding op het nieuwe thema, vroegen we de kinderen iets mee te nemen wat ze in de kerstvakantie op of in de grond vonden. En zo hebben we al een bonte verzameling van stenen, boomschors, takjes, munten, veertjes en een vleugel van een vlinder.

Zingend de Kerstvakantie in!

Op het prachtig verlichte schoolplein, op deze kortste dag van het jaar, genoten ouders en kinderen van een indrukwekkend optreden van de leerkrachten en medewerkers van De Werkschuit. Wat was er een verbinding met elkaar te voelen! Na het optreden werd het totaalbedrag bekend gemaakt wat er voor Stichting Speelgoedbank Haarlem is opgehaald...

Kerstdiner in alle klassen

✨Er werd vanavond gegeten, gelachen, gezongen, gedanst en GENOTEN 🫶 Vanavond hadden alle klassen hun Kerstdiner 🎄De kinderen hadden dit zelf voorbereid 🧑‍🍳 Op hetzelfde moment hadden de ouders/verzorgers een borrel in de gymzaal 🥂 Fijne feestdagen, geniet (alvast) van de vakantie en een mooi 2️⃣0️⃣2️⃣4️⃣