Wat weten we al over ons onderwerp?

Twee weken geleden zijn we gestart met een aantal oriënterende activiteiten. Zo hadden we een begrijpend leestekst over hoe roken is ontstaan. We maakten er een tijdbalk van. We onderzochten of onze pauze-snack wel gezond was en boetseerden mensfiguren om te ontdekken dat verhoudingen in je lijf best ingewikkeld zijn.

De zintuigen werden geprikkeld met wat proefjes en het leed van kneuzingen, schaven en botbreuken in de klas is geïnventariseerd. De kinderen hebben in een mensfiguren aangegeven wat ze nog weten over wat er in je lijf zit.

Gisteren hebben de kinderen gekeken naar een videoboodschap van een neuroloog, die bij de kinderen de vraag neerlegde of zij info over je lijf op een kindvriendelijke manier zouden kunnen geven. Hij komt daar zelf weinig aan toe en bovendien gebruikt hij er veel te moeilijke woorden voor. 'Het moet in Jip&Janneketaal' vertelde een jongen me vandaag.

Na de videoboodschap is een aflevering van topdoks bekeken en hebben de kinderen een tekst gelezen over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een (tv)programma.

Besloten werd dat er verschillende topdoks afleveringen gemaakt gaan worden en dat de klas daar de redactie voor vormt. Ieder mocht aangeven aan welk onderwerp hij of zij een bijdrage wil leveren.

Vandaag zijn de groepjes van start gegaan met een eerste brainstorm. Wat weten we al over ons onderwerp? Die brainstorm is gedeeld in de groep en de andere groepjes mochten aanvullen of vragen oproepen. 

"Kun je ook teveel sporten?" 
"Is je tong een spier of is dat een broodje aap verhaal?" 
" Je nieren zijn ook organen, maar daar kun je er één van missen"

Mooi. Zo zijn we een comunity of learners; we leren van en met elkaar. Door middel van snuffellezen deden de kinderen een eerste verkenning in het boekenaanbod over de verschillende onderwerpen.

We duiken er dieper op in de komende weken...

Maar vandaag was er ook aandacht voor St. Maarten. Met stopwatch werd gemeten hoe lang een liedje duurt, berekend werd hoe snel je naar de deur kunt lopen en alle variabelen als wachten tot er wordt opengedaan in ogenschouw genomen, verwachten de kinderen zo'n 150 snoepjes per uur op te halen.

De tekst die we lazen over het opvoeden van een kind in verstandig snoepgedrag zal hoogst waarschijnlijk weinig keukentafels bereiken...

Ander nieuws

[Groep 2/3A] Hoe zit een schoen in elkaar?

Luuks moeder werkt voor een sportschoenen merk en heeft de kinderen verteld over hoe een schoen gemaakt wordt. Ze had interessante materialen mee. Zoals 2 plakken gel. De gel zit in een schoen om te zorgen voor een goede demping. Als je er een ei op laat vallen, gaat deze niet stuk. Dat was een mooi proefje!

Schoen gezet, maar... niets erin?

Dinsdagmiddag mochten de kinderen hun schoen zetten. Vol verwachting kwamen ze op woensdagochtend de klas binnen. Maar... er zat niets in de schoen? Er was wel een brief van Sinterklaas. De pieten hebben de cadeautjes verstopt! Na tot 10 geteld te hebben mochten de kinderen van Sinterklaas zoeken. Wat een enthousiasme! 1 jongen vond er 1 en gaf deze aan een vriendinnetje. Zelf ging hij verder zoeken. De laatste was heel moeilijk te vinden. Iedereen hielp mee om te zorgen dat het het laatste kind een cadeautje had. Prachtig! En daarna lekker smullen!

[Groep 2/3A] Op bezoek in de schoenenwinkel

Maandag brachten we met groep 2/3A een leerzaam bezoek aan schoenenwinkel Van Haren, als onderdeel van het huidige onderbouw thema 'de schoenenwinkel'. De kinderen hebben heerlijk kunnen rondkijken: welke schoen is het grootst? Welke schoen vind jij mooi? Welke schoen zou jij niet willen dragen? Hoe staan de schoenen in de winkel opgesteld? Je ziet 1 schoen, waar is die andere? Hoeveel kosten de schoenen? Hoe ziet het magazijn eruit? Welke maat heb jij en hoe kun je dit meten? Echt een kijkje in de dagelijkse praktijk.

[Groep 1/2a] Passen en meten

De Sint wil graag nieuwe schoenen bij zijn nieuwe pak. Maat 42 heeft hij. We bekijken onze eigen schoenmaat en zo weten we ook welke schoen wel of niet past. Schoenen worden in schoenendozen gedaan. Soms past het en soms niet. Ze zijn druk met passen en meten en de begrippen groot, groter, te klein, te breed en smal vliegen juf om haar oren.