Wat weten we al over ons onderwerp?

Twee weken geleden zijn we gestart met een aantal oriënterende activiteiten. Zo hadden we een begrijpend leestekst over hoe roken is ontstaan. We maakten er een tijdbalk van. We onderzochten of onze pauze-snack wel gezond was en boetseerden mensfiguren om te ontdekken dat verhoudingen in je lijf best ingewikkeld zijn.

De zintuigen werden geprikkeld met wat proefjes en het leed van kneuzingen, schaven en botbreuken in de klas is geïnventariseerd. De kinderen hebben in een mensfiguren aangegeven wat ze nog weten over wat er in je lijf zit.

Gisteren hebben de kinderen gekeken naar een videoboodschap van een neuroloog, die bij de kinderen de vraag neerlegde of zij info over je lijf op een kindvriendelijke manier zouden kunnen geven. Hij komt daar zelf weinig aan toe en bovendien gebruikt hij er veel te moeilijke woorden voor. 'Het moet in Jip&Janneketaal' vertelde een jongen me vandaag.

Na de videoboodschap is een aflevering van topdoks bekeken en hebben de kinderen een tekst gelezen over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een (tv)programma.

Besloten werd dat er verschillende topdoks afleveringen gemaakt gaan worden en dat de klas daar de redactie voor vormt. Ieder mocht aangeven aan welk onderwerp hij of zij een bijdrage wil leveren.

Vandaag zijn de groepjes van start gegaan met een eerste brainstorm. Wat weten we al over ons onderwerp? Die brainstorm is gedeeld in de groep en de andere groepjes mochten aanvullen of vragen oproepen. 

"Kun je ook teveel sporten?" 
"Is je tong een spier of is dat een broodje aap verhaal?" 
" Je nieren zijn ook organen, maar daar kun je er één van missen"

Mooi. Zo zijn we een comunity of learners; we leren van en met elkaar. Door middel van snuffellezen deden de kinderen een eerste verkenning in het boekenaanbod over de verschillende onderwerpen.

We duiken er dieper op in de komende weken...

Maar vandaag was er ook aandacht voor St. Maarten. Met stopwatch werd gemeten hoe lang een liedje duurt, berekend werd hoe snel je naar de deur kunt lopen en alle variabelen als wachten tot er wordt opengedaan in ogenschouw genomen, verwachten de kinderen zo'n 150 snoepjes per uur op te halen.

De tekst die we lazen over het opvoeden van een kind in verstandig snoepgedrag zal hoogst waarschijnlijk weinig keukentafels bereiken...

Ander nieuws

[groep 6] Spelen op duizend manieren

Wat hebben we weer een fijn thema! We ontdekken dat spellen prachtige manieren zijn om het leven te oefenen. In sommige spellen kun je een leider zijn, of je fanatisme kwijt, of juist laten gaan, in andere spellen mag je ongegeneerd flauwe grappen maken, in andere spellen leer je ultiem samenwerken.

[groep 4] Een zee aan creativiteit

Om te leren hoe je een zee schildert, zijn we vanmiddag gestart met kunstbeschouwing. Aan de hand van verschillende schilderijen stonden we stil bij vragen als 'welk weer is het op dit schilderij?'

[groep 1] Thema: ik ga naar de kapper

In de klas werd juf Susan geknipt door een echte kapster en de kinderen mochten vragen stellen. Er werd een hoop geleerd. Wist je dat de kapper altijd het haar in vakjes verdeelt voordat hij of zij gaat knippen?

[groep 4] Spectaculaire gastles over een kraanschip

Vanochtend was Pieter, de vader van Merel, als gast in de klas. Hij bereidt werk voor dat door een enorm kraanschip wordt uitgevoerd. Daar waren de kinderen heel benieuwd naar!